Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények BESZ-be-épülve III.


BESZ-be-épülve III.

E-mail Nyomtatás PDF

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat…a strandüzemeltető szemszögéből

Kicsit tekintsünk még a színfalak mögé… Az önkéntesek és koordinátoruk élménye mellett kíváncsiak voltunk, hogy vajon a BESZ mit tükröz a strandüzemeltető szemszögéből?

A balatonboglári Platán strand üzemeltetője Gacs László (a Boglári Kékbálna Kft. ügyvezetője) elismerően és készséggel nyilatkozott a megyei kommunikációs képviselőnknek. Többek között arról kérdeztük, mit jelent a Vöröskereszt jelenléte a strandon és egyáltalán mit jelent számára a Szervezetünk?

/A képen a szolgálatot teljesítő önkénteseink között Gacs László és Hock Zsuzsi, a strand üzemeltetői/

 

Platán strand, elsősegélynyújtás, Vöröskereszt...hogyan kapcsolódnak össze?

Alapesetben - a törvény előírása szerint - az üzemeltető kötelessége az elsősegély feladatot ellátni, vízimentő szolgálatot adni az alapvető feladatok mellett. Ez több és nagyobb feladatot rótt ránk az évek alatt, ahogy a strand egyre népszerűbb és színvonalasabb lett. Az egyszerű darázscsípéstől egészen a nyílt lábszárcsonttörésig minden volt és ezt ugye egy elsősegély alapképzéssel nehéz ellátni, ha egyáltalán lehetséges. Így nagyon jól jött, hogy a stranddal be tudtunk csatlakozni a vöröskeresztes programba.

„A platáni szolgálat mögé beállt a közösségünk!”

A közös munka további lépése volt, hogy a strand étkeztetőivel beszéltünk a szolgálatot teljesítők ellátásáról. A vélemény egyöntetű volt: az ellátás a minimum, a munkájukért cserébe. Ez egy nagyon összetartó közösség: minden büfé beállt mögénk. Minden nap máshol étkeznek a szolgálatot teljesítők, és egy koktélbárból kapnak hűsítő (természetesen alkoholmentes) folyadékot.

A vöröskeresztes jelenlét egyfajta biztonságot is jelent?

Természetesen. Elsősorban azért mert URH rádió van náluk, így gyorsan hívni tudnak bárkit. Ha az úgymond „átlagember” felhívja a segélyhívót, több idő telhet el, mire kapcsolják és küldik a mentőszolgálatot. Emellett pedig azért is jó, mert a vöröskeresztesek pontosan meg tudják állapítani, hogy mekkora a baj, mikor kell már komoly segítséget hívni, a segélyhívás így szakmailag is megalapozottabb. Összességében minden sokkal gyorsabban működik. Ezen a strandon kiemelt fontosságú, hiszen a darázscsípések, kagylóvágások, kisebb horzsolások mellett olykor-olykor előfordul komolyabb sérülés is. Sportpályákkal vagyunk körbevéve, illetve van egy élményfürdő mellettünk, ahol sokkal komolyabb csúszásveszélyről van szó.

Június végétől augusztus végéig vannak jelen az elsősegélynyújtó szolgálatot teljesítő önkéntesek. Ez mennyire jó időzítés?

Összességében a legjobb időzítés, a legforgalmasabb időszakban teljesítenek szolgálatot. Az augusztus 20-án tartott nagy rendezvényen már rohammentő is jelen van, a következő időszakban pedig az átlag látogatottságunk egyharmada szokott megjelenni, amit már mi is el tudunk látni.

Mit jelent Önnek a Vöröskereszt az év többi részén?

Én is véradó vagyok és elkötelezett híve a Vöröskeresztnek. Úgy gondolom, hogy nagyon jó és hasznos szervezet. A nyári időszakban nyújtott segítséget pedig külön köszönjük!

 

Csatlakozunk az előttünk szólóhoz.

A Közép-magyarországi Régió nevében köszönjük mind a 36 ifjúsági vöröskeresztesnek azt a kitartó és lelkes munkát, amit a szolgálat alatt végeztek.

Jövőre ismétlünk, addig pedig izgalmas és szuper közös programok várnak ránk Pest megyében és Budapesten!

Módosítás: ( 2016. július 31. vasárnap, 14:22 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2018  Február 2018 Március 2018  április
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2667
mod_vvisit_counterTegnap11309
mod_vvisit_counterA hónapban299545
mod_vvisit_counterÖsszesen15745650