Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények Hordozható cserépkályha adomány a meleg otthonokért


Hordozható cserépkályha adomány a meleg otthonokért

E-mail Nyomtatás PDF

„Mindenkinek van egy ZUG-ja

Van akinek egy vackonyi,

van akinek nagyobbacska

még annak is van, aki nem tud róla!..”

/Ruva Farkas Pál/

Országszerte 20 db hordozható cserépkályhát oszt ki a Magyar Vöröskereszt. Pest megyében a mobil fűtőeszköz a Cigány Írószövetség és Nemzeti (köz) Művelődési Társaság irodájában került átadásra ünnepélyes keretek között 2014. szeptember 4-én, csütörtökön. Ez a különleges helyszín rendszeresen otthont ad cigány identitás megőrzésére irányuló gyermek- és ifjúsági képzéseknek, rendezvényeknek, programoknak.

A 20 darab mobil cserépkályhát és azok üzembe helyezését a MAT Kerámia Kft. országszerte több mint három millió forint értékben biztosította.  A kályha beüzemelését Dunavarsányban Rotter Géza várpalotai kályhaépítő mester térítésmentesen vállalta. Rotter úr egyike volt azon húsz mesternek, akik a jótékonysági kályhaépítő verseny keretében megépítették a különleges mobil cserépkályhákat.

Az írószövetség olyan nagyszabású rendezvények ötletgazdája és szervezője, mint a 2002 óta megrendezésre kerülő Országos Cigány Szavalóverseny vagy a cigány írók és költők műveit népszerűsítő rendszeres felolvasó délutánok.  A 2013-ban új irodába költözött szervezet anyagi lehetőségei ugyanakkor nem tették lehetővé az ingatlan megfelelő fűtési feltételeinek biztosítását, a vályogház melegen tartását egy régi, rossz állapotú kályha látta el.

„Az adományban olyan rászoruló családok vagy gyermekes közösségek részesülnek, akiknek rossz anyagi körülményeik miatt különösen nagy kihívást jelent a téli fűtésszezon átvészelése. Bízunk abban, hogy a MAT Kerámia Kft. adománya nagyban hozzájárul az írószövetség áldozatos munkájának ellátásához.” – nyilatkozza Gerzsenyi István, a Pest Megyei Vöröskereszt igazgatója.

A közel kétszázezer forint értékű eszközt Apagyi Zsolt, a MAT Kerámia Kft. ügyvezető igazgatója és Gerzsenyi István, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének megyei igazgatója adta át sajtó nyilvános keretek között Ruva Pál Sándornak, a Cigány Írószövetség és Nemzeti (köz) Művelődési Társaság elnökének múlt hét csütörtökön. Az ingatlan így már megfelelő fűtő körülmények között várja a fiatalabb és idősebb tagokat, érdeklődőket, tehetségeket.

Az ilyen nehéz sorsú közösségek téli fűtésének támogatására a Magyar Vöröskereszt elindította 1359-es adományvonalát is. Egy hívás vagy SMS 250 forintos díjából egy család félnapi fűtését tudják az adományozók támogatni.

Háttér:

Idén – július 12-én és 13-án – tizenharmadik alkalommal tartották meg a Magyarszombatfai Nemzetközi Fazekas Napokat. A népszerű program ezúttal egy jótékonysági kályhaépítő versennyel is kiegészült. A MAT Kerámia Kft. szervezésében megvalósult versenyen 20 mobilkályhát készítettek a mesteremberek, melyek szeptember első felében a Magyar Vöröskereszt segítségével minden megyében egy-egy rászoruló közösséghez kerülnek el.

Képek: Galéria - Petró Károly (Lakihegy Rádió)

Módosítás: ( 2014. szeptember 11. csütörtök, 08:05 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2021 április 2021  Május
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa327
mod_vvisit_counterTegnap5396
mod_vvisit_counterA hónapban51605
mod_vvisit_counterÖsszesen6235436