Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények BESZ-be-épülve I.


BESZ-be-épülve I.

E-mail Nyomtatás PDF

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat…az önkéntesek szemszögéből

2007-ben vette kezdetét a Magyar Vöröskereszt szervezésében a BESZ-ként emlegetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, idén ünnepli 10. évfordulóját. A program célja, hogy a nyár legforróbb időszakában a Balaton parton nyaralók esetleges kisebb sérüléseit minél gyorsabban és szakszerűbben lássák el a szakmailag felkészült önkéntesek az ország különböző régióiból érkezve.

A korábbi évek tapasztalataiból tanulva újul meg a szervezés, amelynek következtében egyre több ember ismeri meg és jelenti számára a biztos pontot a balatoni nyaralás során. Idén a kiemelkedő éttermek és borászatok együttműködésével az étlapok is új külcsínt kaptak, ahol az újraélesztési alapismeretek játsszák a főszerepet.

Vajon az önkéntes milyen feladatot és mikor lát el, egyáltalán hogy érzi magát a szolgálatban? A program koordinátor milyen kihívásokkal néz szembe? A strandüzemeltető hogyan vélekedik a vöröskeresztes jelenlétről?

Beépültünk és mindezeket feltérképeztük.  Vigyor

A BESZ csapat

Július 20. és 28. között a Közép-magyarországi Régió, vagyis Budapest és Pest megye ifjúságán volt a sor, hogy a szolgálatot teljesítse, amelyhez más megyei szervezetek önkéntesei is lelkesen csatlakoztak. A „bemelegítő” beszélgetések, képzések és tájékoztatók után pénteken indították el szolgálatukat, hétfőn pedig csatlakoztunk hozzájuk és együtt éltünk velük néhány napot, kezdve a reggeli ébredezéstől az esti takarodóig.

Bár nehéz a reggeli indulás, annál nagyobb örömmel szálltak vonatra és foglalták el párosával a szolgálati helyüket 10:00-kor. Napközben fokozott figyelemmel töltötték óráikat a strandolók között. 18:00-kor, a szolgálat befejeztével apránként visszatért a csapat az északi, illetve a déli parthoz tartozó központba és kezdetét vette a közös szabadidő eltöltése.

…és itt ténylegesen a közösség élményekre helyeződött a hangsúly. A röpke balatoni mártózást követően csoportfoglalkozásra került sor. Na de még hogy! Olyan játékba csöppenhettünk bele, ami koncentrációt és testmozgást is igényelt, de a kezdeti ismerkedés után az összetartozás erősítése volt a legfontosabb.

...és persze szem nem maradt szárazon, kacagástól harsogott a déli part fonyódligeti  Erzsébet tábor vöröskeresztes része, de más alkalommal, spontán szerveződve egy képzeletbeli beteg nyuszit is óvatosan adtunk körbe és pusziltunk a gyógyulásig. Közös vacsora és közös lazulás, ez volt a nap záró pontja, ahol önfeledten beszélgetett minden önkéntes szinte egy csokorban, természetesen jó kis zenei aláfestéssel egészen éjfélig. Jó csapat állt össze, ahol még takarítási rendet sem kellett felállítani, mindig önként jelentkezett valaki. Nem mellesleg 9 napot ténylegesen együtt töltöttek, kapcsolatok szövődtek. Este pedig együtt, közösen engedték ki a gőzt és sztoriztak egymásnak, a hullámzó szúnyoginvázió ellenére is. Vigyor

A strand eseteiről az esetnapló mesél. Azonban kíváncsiak voltunk, hogy milyen történetek vannak még a tarsolyukban… A sok sztori közül csak néhányat kiemelve akadt olyan család, aki tanácsot kért a gyermek leégett hátának kezelésére. Sajnos a „pólóban vonuljon árnyékba” választól nem voltak megelégedve. Máskor a gyerek kezéből akarták a strandon kiszedetni a varratot, de a legtöbb esetben vihar előrejelzéssel, meteorológiai válaszokra várva keresték meg önkénteseinket. Nahát Vigyor

Összességében mit jelent az önkéntesnek a szolgálat? Egyszerű és mégis összetett: egy igazán fontos feladatot ellátni, ráadásul a Balaton partján, egy kis összefogással és kapcsolatépítéssel fűszerezve.

Milyen volt a régiós csapat? Nehéz röviden megfogalmazni. Profik, lelkesek, lendületesek, kifogástalan hozzáállással, tele az ifjúság energiájával. Talán az egyik legnehezebb feladat volt elmenni tőlük. Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen szupererős csapat szolgált a régiónk jegyében!

Módosítás: ( 2016. július 29. péntek, 20:33 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2021 Május 2021  Június
Va Ke Sz Cs Sz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa897
mod_vvisit_counterTegnap3462
mod_vvisit_counterA hónapban24987
mod_vvisit_counterÖsszesen6315761