Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények Főszerepben: Leónidasz, a focimeccs, az érettségi, az arcfestés és a szén-monoxid


Főszerepben: Leónidasz, a focimeccs, az érettségi, az arcfestés és a szén-monoxid

E-mail Nyomtatás PDF

Idén, 45. alkalommal, ismét megrendezésre került az Országos Elsősegélynyújtó Verseny Pest megyei fordulója, május 28-án. 7 gyermek kategóriás, 4 ifjúsági és 2 felnőtt csapat mérte össze tudását, ezúttal a budaörsi 1. számú Általános Iskolában.

Már korán reggel megkezdődött a lázas szervezés, egészen 10 óráig, a megnyitó ünnepségig, és nem sokkal tizenegy óra előtt már kezdetét is vette az izgalmas verseny.

Összesen hét állomás feladatait kellett a csapatoknak teljesítenie, mindegyik egy-egy vöröskeresztes tevékenységet bemutatva (véradás, drogprevenció, újraélesztés, arcfestés, imitálás, eszme, elsősegélynyújtás). Két állomáson lehetőség nyílt számot adni a Vöröskereszttel kapcsolatos tudásukról, illetve az elsősegélynyújtás alapjairól egy-egy teszt formájában.

A legnagyobb kihívást azonban a fennmaradó öt kárhely jelentette, ahol az elsősegélynyújtás átfogó és alapos, gyakorlati ismeretére volt szükség.

A leglátványosabb talán az első számú, tömeges kárhely volt. A versenyzők egy verekedésbe és súlyos balesetbe torkollott focimeccs színhelyére érkeztek. A sérülések igen széles skálán mozogtak: el kellett látniuk többek között nyílt lábszártörést, gerinctörést, kulcscsonttörést, artériás vérzést, agyrázkódást, illetve egy eszméletlen szurkolót is. A feladatot nehezítették a jelenlévő, még feldúlt állapotban lévő sértetlen szurkolók, akik folyamatosan egymást hibáztatták a történtek miatt. Rendkívüli figyelmet igényelt a versenyzőktől a pánikolók megnyugtatása és a sebesültek szakszerű ellátása. Annál is inkább komplex volt a feladat, mert két, egymás számára ismeretlen csapatnak kellett együttműködnie.

További képek megtekinthetők: >>ide kattintva<<

A „drogprevenciós” kárhelyen az érettségi feszült és esetlegesen szerencsétlen, „lazuló” káresetét kellett megoldaniuk a versenyzőknek, amelyben talán a legnagyobb kihívást a sérülések felismerése jelentette.

Mindannyian szerettünk volna már legalább egyszer bekerülni kedvenc filmünkbe, ezzel pedig a negyedik kárhely szereplői sem voltak másképp. Úgy gondolták, jó ötlet lenne a 300 című akciófilm jelentét újraforgatni, ezúttal az ő főszereplésükkel, a dolgok viszont gyorsan rosszra fordultak. Pillanatok leforgása alatt történt meg a baj és a csapatok koponyaalapi töréssel, vágott sebbel, illetve egy hasba szúrt késsel (idegen test) találták szemben magukat, miközben a negyedik résztvevő mondhatni zavartalanul forgatott tovább.

További képek megtekinthetők: >>ide kattintva<<

Az „arcfestés” kárhelyen is kisebb bonyodalmak várták a versengőket. Sajnálatos módon egyik szereplőnknél allergiás reakció lépett fel, így ő az arcát véresre kaparta, míg a másik bemutatónál - betegségéből adódóan - az aggodalom és pánik hatására asztmás roham lépett fel. A roham imitálása olyannyira tökéletes és sikeres volt, hogy több esetben a hideg futkosott még a versenyzők hátán is, ez pedig külön dicséri az imitátori munkát, ami egyébként az egész versenyre kiterjedően igaz. A segítség mindenesetre hamar érkezett, az allergiára való tekintettel a festéket az arcról eltávolították, ahogyan a sebeket is óvatosan ellátták, az asztmás rohamhoz pedig a pipa szintén előkerült, így ezt az akadályt is könnyedén vették a csapatok.

Az utolsó, szintén gyakorlati tudást próbára tevő kárhelynél szén-monoxid mérgezés miatt egy csecsemő és egy felnőtt eszméletét vesztette, majd a légzésük is leállt. A feladat tehát egyértelmű volt: az újraélesztés megfelelő alkalmazása és a jelenlévő, aggódó családtag kikérdezése és megnyugtatása. A versenyzők, felkészültségüknek hála rutinosan és könnyedén vették ezt az akadályt is.

A verseny végeztével már csak az eredmények összesítése volt hátra, addig pedig rendkívül színvonalas műsorok szórakoztatták a körmüket rágó, egyre kíváncsibb közönséget. Fél négykor végre elérkezett a várva várt pillanat és kihirdetésre került, hogy a három kategóriában kik bizonyultak a legjobbaknak.

 

GYERMEK KATEGÓRIA

1. helyezett: Árpád Fejedelem Általános Iskola (Vác)

2. helyezett: Barcsay Jenő Általános Iskola (Szentendre)

3. helyezett: „EGA” Aszódi Evangélikus Gimnázium és Kollégium

4. helyezett: Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola

5. helyezett: Gyáli Bartók Béla Általános Iskola

5. helyezett: „Tudósok” – Bálint Márton Általános Iskola (Törökbálint)

7. helyezett: Ceglédberceli Eötvös József Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola

 

IFJÚSÁGI KATEGÓRIA

1. helyezett: Váci Madách Imre Gimnázium

2. helyezett: Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola (Cegléd)

3. helyezett: Premontrei Szent Norbert Gimnázium Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon (Gödöllő)

4. helyezett: Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (Budaörs)

 

FELNŐTT KATEGÓRIA

1. helyezett: „Amnézia” Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola (Törökbálint)

Versenyen kívüli csapat: „Kék Angyalok” védőnők (Biatorbágy)

 

VÖRÖSKERESZTES ISMERETEK KÜLÖNDÍJ

Premontrei Szent Norbert Gimnázium egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon

 

A kategória első helyezettjei képviselik majd Pest megyét az országos versenyen, így nekik további jó felkészülést és sok sikert kívánunk, a többi résztvevőnek pedig gratulálunk az eredményekhez!

 

Köszönet a csapat felkészítőknek, az állomásvezetőknek, a zsűrinek, az imitátoroknak, az önkénteseknek, a támogatóknak, a szervezőknek és mindenkinek, aki ezt a napot izgalmassá és jelentőssé tette!Vigyor

 

További képek megtekinthetők: >>ide kattintva<<

Módosítás: ( 2016. május 31. kedd, 08:15 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2021 Május 2021  Június
Va Ke Sz Cs Sz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2226
mod_vvisit_counterTegnap3462
mod_vvisit_counterA hónapban26316
mod_vvisit_counterÖsszesen6317090