Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények A menekültügy a tapasztalat szemszögéből


A menekültügy a tapasztalat szemszögéből

E-mail Nyomtatás PDF

A menekültügyi kérdések még mindig aktuális problémákat és megoldásokat vetnek fel napjainkban. Vöröskeresztesként feladatunk, hogy a rászorulókon segítsünk és a lehető leghatékonyabb módon. Talán az egyik legfajsúlyosabb helyzetről van szó a menekültek tekintetében, hiszen ilyenkor fokozottan érződik a 7 alapelv igazsága: az emberiesség mellett pártatlannak, függetlennek, semlegesnek, ugyanakkor egyetemesnek hatni az egység zászlaja alatt, önkéntesként.

Nehéz általános tapasztalatokat és jellegzetességeket leírni egy menekült táborról, vagy az ott folyó munkáról, aki nem éli át a saját bőrén. Körmondatok és színesített megjegyzések helyett olvasson Ön is bele területi munkatársunk, Janzsó Mónika beszámolójába:

"2016. május 30-án érkeztünk a körmendi táborba Kósa Melindával (Családok Átmeneti Otthona, Százhalombatta) és Kiss György Dáviddal (Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézmény, Százhalombatta), ahol Kardos Ádám telepvezető fogadott és körbevezetett minket. Szinte már az első órában feladatunk volt, hiszen egy fiatal menekült férfit kellett kórházba kísérnünk ágyéksérv gyanújával. Emellett a telep munkája is folytatódott: étel- és ruhaosztás mellett elsősegély és pszicho-szociális segítségnyújtást láttunk el.

A hétfő és a kedd többnyire nyugodtan telt, a környezettel és magával a helyzettel ismerkedtünk. Az ideiglenes befogadó állomás telephelyén 288 férfi volt, főként Irakból, Iránból, Törökországból és Pakisztánból érkezve….látható volt a szemükben a kilátástalanság, a reménytelenség, a kiszolgáltatottság, a tehetetlenség és a jövő bizonytalansága. Vajon mi lesz velük és mikor mehetnek tovább?

Tudtunk segíteni, tudtak kérni és köszönetet mondani. Tisztelettel jöttek hozzánk ellátásért, igényelték a jelenlétünket.

Szerdán ebédosztásnál egy fiú összeesett és egyből mindenki (máshonnan érkezők is) odaugrottak segíteni. Azt hiszem ez elmond mindent. Ezen a napon egy másik fiú belázasodott és elkezdett görcsösen rángatózni. Vizes ruhás borogatásba kezdtem, de sajnos amilyen gyorsan lement a testhőmérséklete, ugyanolyan sebességgel emelkedett utána. Orvosi ellátást követően derült ki, hogy maláriáról van szó. Emellett sajnos több más betegség is jelen van (pl. AIDS, Hepatitis B), amely komoly gondot jelent a mindennapokban és megfelelő szaktudást, kezelést igényel – több esetben kórházba szállítással.

Büszkén helytálltunk a nehéz feladatokban a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének képviseletében. Tudásunknak megfelelően végeztük a munkánkat, mindenkinek igyekeztünk a lehető legtöbb segítséget nyújtani, akár tárgyi, akár pszicho-szociális támogatás tekintetében."


Módosítás: ( 2016. június 07. kedd, 20:24 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2021 Május 2021  Június
Va Ke Sz Cs Sz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2141
mod_vvisit_counterTegnap3462
mod_vvisit_counterA hónapban26231
mod_vvisit_counterÖsszesen6317005