Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Elsősegélynyújtás Hírek Módosulnak a közúti elsősegély vizsga egyes tartalmi elemei


Módosulnak a közúti elsősegély vizsga egyes tartalmi elemei

E-mail Nyomtatás PDF

Komplex újraélesztést kérnek számon a vizsgáztatók október 1-től. A szakemberek szerint az életben tartáshoz ma már nem elég lélegeztetni a sérültet, komplex újraélesztésre van szükség. Magyarországon a jogosítvány megszerzéséhez nem  kötelező tanfolyamot végezni, csupán egy  sikeres alapfokú elsősegélynyújtó vizsga a követelmény, azonban ezáltal nem a segítségnyújtás válik fontossá, hanem maga a vizsga teljesítése.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója - mint a 31/1992. NM rendeletben a közúti járművezetők elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását kiadó és az ismereteket/követelményeket meghatározó rendszergazdák - ezúton tájékoztatják Önöket, hogy 2009. október 1-től módosulnak az elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei

A kötelezően bemutatandó gyakorlatok eddigi rendje:

- beteg/sérült vizsgálata, és

- lélegeztetés (kb. 1 percig folyamatosan), és

- stabil oldalfekvő helyzet kialakítása

2009. október 1-től alábbiakban módosul:

- újraélesztés 1 segélynyújtóval, és

- beteg/sérült vizsgálata, és

- stabil oldalfekvő helyzet kialakítása

A módosítást az Uniós ajánlások szerinti szakmai irányelvek változásai, a laikus elsősegélynyújtás fejlesztése, a hirtelen szívhalál megelőzéséhez szükséges ismeretek, gyakorlatok kialakítása, valamint az újraélesztés széleskörű társadalmi megjelenésének igénye tették szükségessé.

A változás azt is jelenti, hogy a vizsga első feladataként az újraélesztési fantomon minden vizsgázónak önállóan be kell mutatni a hatásos mellkaskompressziót (szívmasszázs) és lélegeztetést. Ennek ismerete és az eredményes vizsgához szükséges kellő elsajátítása megfelelő oktatóeszközt, valamint gyakorlati képzést és előzetes gyakorlást is igényel.

Az újraélesztés protokolljának bevonásával, egy olyan elemmel bővül a tanterv, melyhez szükséges a gyakorlat készség szintű elsajátítása, így az elsősegélynyújtás tanfolyamköteles képzéssé minősülhet. A Magyar Vöröskereszt tanfolyami keretek között biztosít lehetőséget arra, hogy a jövendőbeli gépjárművezetők az alapfokú elsősegélynyújtást ténylegesen elsajátítsák, és a sikeres vizsgát követően éles helyzetben is alkalmazni tudják ismereteiket.

A  Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége részesül elsősegély-képzésben. Norvégiában a lakosság 95%-a, Ausztriában és Németországban 80%-a, míg Izlandon 75%-a kap használható ismereteket az elsősegélynyújtás téren. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3%-a részesül elsősegély-képzésben. Ez az elkeserítően alacsony szám sajnos a tényleges segítségnyújtásban is megmutatkozik. Nem csak az utakon, otthonainkban és munkahelyünkön is kicsi rá az esély, hogy egy baleset bekövetkezése után a mentő kiérkezéséig szakszerű ellátást kapunk embertársainktól.

A problémát felismerve egyre több cég és üzletközpont vásárol félautomata defibrillátort, azonban a defibrillátor program terjedése önmagában még nem hozza meg a várt eredményt,  használatához alapvető követelmény a korszerű újraélesztési ismeretek terjesztését.

 

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2020 Július 2020  Augusztus
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa550
mod_vvisit_counterTegnap3045
mod_vvisit_counterA hónapban19195
mod_vvisit_counterÖsszesen5312180