Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Hírek, közlemények Az elsősegélynyújtás életet ment - szeptember 14. az Elsősegélynyújtás Világnapja


Az elsősegélynyújtás életet ment - szeptember 14. az Elsősegélynyújtás Világnapja

E-mail Nyomtatás PDF

Évente több mint egy millióan veszítik életüket valamilyen közlekedési baleset következtében a világon. A Vöröskereszt idén a közlekedésbiztonságra fókuszál az Elsősegélynyújtás Világnapján.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége 2000 óta szeptember második szombatján tartja az Elsősegélynyújtás Világnapját. Idén ez szeptember 14. A Vöröskereszt ezen a napon az elsősegélynyújtók által megmentett életeket köszönti és a világban leggyakrabban előforduló balesetekre, sérülésekre és azok ellátására hívja fel a figyelmet.

Az idei kampány fókuszában a biztonságos közlekedés áll. A téma aktualitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világon naponta mintegy háromezer ember veszíti életét közúti balesetben, közülük körülbelül ötszáz gyermek. Ez 1,2 millió halálesetet jelent egy év alatt – ami hasonló veszteségeket okoz, mint a tuberkulózis, a malária vagy az AIDS vírus. E mellett több mint 50 millió ember sérül meg súlyosan, sokan közülük életük végéig sérültté válnak. A világon bekövetkező közlekedési halálozásoknak elsősorban a gyalogosok, a motorosok és kerékpárosok valamint azok utasai esnek áldozatul.

A KSH adatai alapján 2012-ben 15 172 személyi sérüléssel járó közúti baleset volt Magyarországon, ebből 541 baleset követelt halálos áldozatot, 604 ember veszítette életét. A súlyos sérülésekkel járó balesetek száma 4 355 volt.

„Lehet, hogy a statisztikák mást mutatnak, de én személy szerint számos olyan esetről hallottam és tapasztaltam is, ahol tudtak és mertek is segíteni a laikus elsősegélynyújtók.” - mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Fontos, hogy az emberek a készség szinten szerzett elsősegélynyújtó ismereteket folyamatosan szinten tartsák, és ha éles helyzet van, akkor merjenek segíteni, hiszen az időben és szakszerűen végzett elsősegélynyújtás adott esetben akár életet is menthet” – hívta fel a figyelmet a hazai legnagyobb humanitárius szervezet vezetője.

„A Vöröskereszt világszerte élen jár az elsősegélynyújtás oktatásában. A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek oktatása és népszerűsítése. Ezt a célt szolgálja felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó versenyünk is, melyet idén már 42. alkalommal szerveztünk meg. Az országos döntőn minden évben mintegy 300 fiatal elsősegélynyújtó fiatal méri össze tudását. Örömmel tapasztaljuk, hogy a versenyen résztvevő fiatalok mindegyike felkészült és tudását egy éles helyzetben is tudná és merné alkalmazni” – mondta el a főigazgató.

További pozitív példaként a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot említette még a Vöröskereszt vezetője, mint elmondta a vöröskeresztes fiatalok 2007 óta 23 664 sérülést láttak el és a szolgálat indulása óta négy alkalommal közvetlen életmentés és történt.

Az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt az ország számos pontján tart elsősegélynyújtó bemutatókat, mini tanfolyamokat, ezzel is felhívva a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára.  A Magyar Vöröskeresztnél évente közel 80 ezren jelentkeznek közúti elsősegélynyújtó vizsgára, közülük 73 ezren tesznek sikeres vizsgát.

HÁTTÉR

Vöröskeresztes programok az Elsősegélynyújtás Világnapján

 

A Magyar Vöröskereszt fővárosi és megyei szervezetei a Világnaphoz kapcsolódóan nagyon sok eseményt szerveznek.

Szeptember 14-én elsősegélynyújtó bemutatókra kerül sor az alábbi helyeken, együttműködve Rendőrség, Tűzoltóság, Mentők egységeivel:

 

 

Budapesten:                     XIII. kerület a Tüzér utcai Iskola (1134 Budapest, Tüzér u. 56-58.)

 

XVIII. kerület, Táncsics Mihály Iskola (Táncsics Mihály utca 53.)

 

Miskolc                                                Barlangfürdő

 

Hajdúszoboszló               Szent István park

 

Szolnok                                               Tesco parkoló

 

Nagykeresztúr                 Pálinka fesztivál

 

Dabas                                   Piac-csarnok

 

Solymár                               Búcsú

 

Szokolya                             Egészségnap

 

Kosd                                     Egészségnap

 

Fő üzenetek

 

-          mindenki képes életet menteni (!) az elsősegély alkalmazása és a mentőszolgálat riasztása jelentheti a különbséget élet és halál között egy közúti baleset esetén

 

-          az ütközések miatti halálozásoknak 57%-a a baleset utáni első pár percben következik be

 

-          átlagosan, kevesebb, mint 4 perc légút-elzáródás halálos lehet

 

-          azoknak a száma, akik közúti balesetben halnak meg, jelentős mértékben csökkenthető lenne, ha a baleset szemtanúi képesek lennének hatékonyan ellátni a sebesülteket a szaksegítség kiérkezése előtt

 

-          ha minél több ember elsajátítaná az elsősegélynyújtást, akkor több élet lenne megmenthető

 

Mit jelent az elsősegélynyújtás?

Azonnali segítségnyújtás beteg vagy sérült személyek számára, míg a szaksegítség megérkezik.

Hozzátartozik az elsősegélyhez például:

 

-          helyszín biztosítása és a segélyszolgálat értesítése

 

-          a sérült kimentése

 

-          az életjelenségek vizsgálata

 

-          légutak szabaddá tétele

 

-          keringés ellenőrzése

 

-          vérzéscsillapítás

 

-          elsősegélycsomag használata, amely minden autóban kötelező felszerelés

 

Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték! Legyen Ön is életmentő!

 

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2020 Október 2020  November
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa22
mod_vvisit_counterTegnap2645
mod_vvisit_counterA hónapban51557
mod_vvisit_counterÖsszesen5686211