Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Elsősegélynyújtás Hírek Budapest és Pest megyei Elsősegélynyújtó Verseny


Budapest és Pest megyei Elsősegélynyújtó Verseny

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet immár 40. éve rendezi - a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny részeként - a Budapest – Pest Megyei Elsősegélynyújtó Döntőt. A versenyen általános -, középiskolai és felnőtt csapatok mérik össze tudásukat az elsősegélynyújtás területén elméletben és gyakorlatban egyaránt.

A Magyar Vöröskereszt az idei évben a verseny mellett több szempontból is jubilál; idén 90 éves a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, idén 130 éves a Magyar Vöröskereszt, ezért a hagyományokkal szakító, látványos és a társadalom számára elérhető eseményt szeretnénk 2011. május 15-én megvalósítani az Orczy-kertben.

A Verseny a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a társadalmi elsősegélynyújtás területén betöltött vezető szerepéből adódóan minden évben megszervezi a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. A versenysorozat döntője alkalmával az Országos Elsősegélynyújtó Találkozót. A versenysorozat és a Találkozó az elsősegélynyújtás népszerűsítését, az emberi segítőkészség, a humanitárius szemlélet terjesztését, a vöröskeresztes elsősegélynyújtók elméleti tudásának és gyakorlati ismereteinek fejlesztését szolgálja. A verseny alapjául a Magyar Vöröskereszt által szervezett alapfokú elsősegélynyújtó tanfolyamok képzési tananyaga szolgál. A versenyzők sürgősségi szituációkba épített gyakorlati feladatok megoldásával mérhetik össze tudásukat.

A Verseny története 40 évre tekint vissza, hiszen a Magyar Vöröskereszt 1971 óta rendezi meg elsősegélynyújtó versenyét, mely kezdetben megyei szintig szerveződött, majd 1971-ben az Ifjúsági Vöröskereszt Jubileumi Országos Elsősegélynyújtó versenyt szervezett. A verseny azóta folyamatosan, felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyként működik.

A Verseny küldetése, hogy alkalmas eszköze, motiváló tényezője legyen azon törekvésünknek, hogy minél több gyermek, fiatal és felnőtt váljon lelkileg és szakmailag képessé az elsősegélynyújtásra, illetve lehetőséget biztosítson a már képzett elsősegélynyújtóknak, hogy megszerzett tudásuk mellé újabb és újabb tapasztalatra tegyenek szert, a sérültek ellátása és lelki támogatása terén.

A feladatok megoldását Baleseti-szimuláció alkalmazásával tesszük életszerűvé. Így a sérüléseket, az áldozat viselkedését, ellátásából adódó állapotváltozását is valósághűen ábrázolva mutatjuk meg az elsősegélynyújtóknak. A szimulációnak azt a formáját nevezzük Baleseti-szimulációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg tudjuk mutatni.

Baleset/rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Ha az elsősegélynyújtó megtapasztalja milyen a súlyos sérült látványa és viselkedése, akkor valós helyzetben az áldozat reakcióit megfelelően értelmezve tud hatékonyan elsősegélyt nyújtani.

Az elsősegélynyújtónak nem szabad megelégednie a tanfolyami képzés során megszerzett tudással. Rendszeres gyakorlással kell szinten tartania illetve fejlesztenie beavatkozási készségét. A kellő gyakorlat valós körülmények közötti (betegek/sérültek ellátása során történő) megszerzése - széles körben - nem megoldható. Az elsősegélynyújtás oktatása kapcsán a Magyar Vöröskereszt vezette be és alkalmazza egyedülállóan ezt a különleges oktatási és gyakorlatozási módszert Magyarországon.

Idén a versenyen a városi katasztrófák kerülnek a középpontba. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége az elmúlt év tapasztalatai alapján a városi környezet veszélyforrásaira, a katasztrófák megelőzésére valamint a szakszerű és hatékony segítségnyújtásra kívánja felhívni a társadalom figyelmét. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete az idei jubileumi regionális döntőn ennek megfelelően alakítja ki a kárhelyeket az elsősegélynyújtó csapatok számára. A versenyzők találkozhatnak a városi környezetben leginkább jellemző, tömeges sérülést okozó veszélyekkel, úgy, mint gázrobbanás, hőguta, közlekedési baleset vagy a tömegpánik hatására kialakuló szerencsétlenségek.

Módosítás: ( 2011. május 13. péntek, 06:29 )  

Kövess a Facebookon

Kapcsolódó kép

A MagNet Bank a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Támogatója

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak


2020 Január 2020  Február
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Látogatottság 2010.12.07. óta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa478
mod_vvisit_counterTegnap673
mod_vvisit_counterA hónapban27797
mod_vvisit_counterÖsszesen4694227